26-01-07. Minder vet in gehakt?

De Superieure Kruidenleer

en Het Pad Naar Stralende Gezondheid

Vanuit de Taoïstische leer zijn vele wetenschappen voortgekomen. Onder andere Tai Chi Chuan heeft daar zijn wortels. Wanneer je Tai Chi Chuan studeert is het belangrijk om enige kennis te hebben van verschillende takken van de Taoïstische wetenschappen.
Eén van de doelen van deze wetenschappen is het verkrijgen van een gezond, gelukkig en lang leven.
De Superieure Kruidenleer is een bijzondere maar vrij onbekende tak van het Taoïsme. Wat het bijzonder maakt is de werkelijke gedachte over gezondheid. In het Westen (ook in het Oosten trouwens) gaat de ‘gezondheidszorg’ eigenlijk uit van ziekte of het voorkomen daarvan. Een werkelijke gezondheid gaat daar ver aan voorbij.

Omdat er zelfs bij (TCM) artsen veel onbekendheid is over de Superieure Kruidenleer, is er weerstand en oppositie om tonische kruiden te gebruiken. Sommige kruiden worden als gevaarlijk beschouwd omdat ze disbalans zouden brengen. Echter niets is minder waar. Zolang men intelligent met de kruiden omgaat, kan deze leer alleen je gezondheidsniveau verhogen.Oorsprong

In de laatste vijfduizend jaar hebben de Chinezen 's werelds meest verfijnde systeem ontwikkeld om je gezondheid op een natuurlijke manier te onderhouden. De vroegere keizer Shen Nong was de eerste die volgens een empirische methodiek de kwaliteit en werking onderzocht van duizenden kruidenproducten. Het grondige verslag dat volgde uit zijn werk, de Shen Nong Ben Cao Jing, was het eerste werk dat de natuurlijke geneeskrachtige producten systematiseerde. Daarmee werd de basis gelegd voor de langste ononderbroken reeks experimenten en ontdekkingen over kruiden in de geschiedenis. Deze ontdekkingen zijn zo diepgaand dat het nog steeds de aandacht en bevestiging krijgt van duizenden hedendaagse onderzoekers in Amerika, Japan, Europa en China.

In feite was het Shen Nong, de vader van de Chinese kruidenleer, die ons de drie fundamentele klassen heeft nagelaten waartoe de kruidenproducten behoren: de Inferieure, de Algemene en de Superieure klasse. Shen Nong's kwalificatie heeft geleid tot een systeem van drie progressieve fasen van gezondheid: van acute ziekte naar algemene gezondheid naar de laatste fase van het cultiveren van gezondheid dat Stralende Gezondheid wordt genoemd.1. De Drie Klassen

2. Stralend Gezond

3. De Superieure Kruidenleer

4. De Drie Schatten

5. Yin en Yang: Het ultieme principe van Balans

1. De Drie Klassen