26-01-07. Minder vet in gehakt?

De TonicSite is een initiatief van Job Koesoemobroto. Hij heeft het Axion Tao Centre opgericht om een breed scala van gezondheidsbevorderende methodieken aan te bieden. Zijn interesse en studie op het gebied van gezondheid geeft hij al zo’n 20 jaar door aan geïnteresseerden in Nederland en andere Europese landen.

Job is Chief Trainer Instructor van de Golden Flower Tai Chi School in Europa. In die functie begeleid hij mensen die een verdere verdieping willen in hun Tai Chi studie en (toekomstige) Golden Flower Instructeurs. Hij geeft regelmatig workshops op Tai Chi gebied, waaronder Pushing Hands, Applicaties, Fast Form en Zwaardvorm.
Tevens geeft hij wekelijkse lessen in Utrecht en Arnhem.Als een service is de TonicSite opgezet om voorlichting te geven over allerlei facetten op het gebied van werkelijke gezondheid.
Hoewel een webshop is gemaakt zodat jij makkelijker toegang hebt tot producten die de gezondheid bevorderen, is de TonicSite in eerste instantie niet vanuit een commercieel standpunt opgezet. De eerste prioriteit is educatie. Omdat de TonicSite geen commerciële prioriteit heeft, hebben we een beperkte voorraad. Dat betekent dat sommige producten speciaal besteld moeten worden. We hopen op je begrip en je geduld omdat bestellingen dan wat langer duren.

In Nederland (trouwens in vele Westerse landen) is er (nog) geen strenge restrictie op het gebruik van supplementen voor het bevorderen van de gezondheid. Echter de voorlichting die van de overheid naar ons toekomt is, zacht uitgedrukt, onvolledig.

Er wordt betuttelend gedaan over ons goed recht om verantwoordelijkheid te nemen over onze eigen gezondheid. Het gebruik van vitamines, bijvoorbeeld, wordt door de overheid afgeraden. Het officiële standpunt is dat we geen extra vitamines nodig hebben wanneer we een gevarieerd en evenwichtig dieet volgen. Twee ons groente en twee porties fruit wordt geacht voldoende te zijn. Echter waar aan voorbij wordt gegaan is dat in de verkrijgbare groente en fruit vele malen minder vitamines en voedingsstoffen zitten dan twintig jaar geleden. Met andere woorden, de informatie die we van officiële instanties krijgen is onvolledig en af en toe zelfs onwaar.
Gezondheid is meestal gedefinieerd als “de afwezigheid van ziekte”. Vanuit die gedachte is een minimale hoeveelheid van twee ons groente en twee porties fruit misschien voldoende om niet ziek te worden. Werkelijke gezondheid betekent echter iets anders (zie artikel over gezondheid).

Het is daarom van groot belang om zelf te bestuderen wat voor ons gezond is. Daarbij niet alleen afgaan op wat de overheid ons zegt. Tegelijk is het niet eenvoudig de juiste informatiebronnen te vinden. Veel alternatieve (new age) wijsheden hebben wel een grond van waarheid, alleen is het niet altijd duidelijk wat de werkelijke waarde hiervan is.

Veel informatie is op deze site te vinden. Ook zijn er links te vinden naar diverse interessante en gedegen bronnen. Mocht jij bronnen weten die hieraan ontbreken, laat het ons weten.
Ook kun je vragen stellen, advies krijgen of ervaringen uitwisselen op het TonicForum.

We wensen je lang, gelukkig en gezond leven.