26-01-07. Minder vet in gehakt?

Gezondheid

Over het begrip gezondheid bestaan vele meningen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat het Nederlandse begrip “gezondheidszorg” niet gaat over gezondheid maar over ziekte.
Over het algemeen wordt gezondheid dan ook gedefinieerd als “niet ziek”. Werkelijk gezondheid is meer dan dat, het is een staat waarin je je sterk en energiek voelt.
Om te weten te komen wat gezondheid eigenlijk is, is het dus niet voldoende om enkel ziektebeelden te bestuderen.

De filosofie achter het gebruik van tonische middelen is als volgt: Stel, je hebt een bepaald niveau van gezondheid, het 0-niveau (afb. 1). Het gebied rond dat 0-niveau is het gebied waar je je, normaal gesproken, in bevind. Onder de benedengrens heb je kwaaltjes, verder daar onder heb je kwaaltjes en verder naar beneden ben je ziek (afb. 2). Op de momenten dat je boven de bovengrens gaat, voel je je geweldig, je kunt de hele wereld aan (afb. 3). Over het algemeen zijn deze momenten zeldzaam en van korte duur.

Drie manieren om met gezondheid om te gaan:
1. Genezen - Beter worden ofwel een ziekte overwinnen
2. Preventie - Het voorkomen van ziekten
3. Tonificeren - Gezondheid verhogen, versterken

Over het algemeen is de gedachte over “gezondheid” dat je, met of zonder hulp van een dokter, van een ziekte herstelt, dit heet geneeskunde. Ook kan je proberen te voorkomen dat je onder de benedengrens komt. Dit heet preventieve geneeskunde (afb. 2).

De Tonische leer gaat ervan uit dat je je grens naar boven verschuift (afb. 4), zodanig dat je de meeste tijd boven de vroegere bovengrens door brengt. Dit wordt het gebied van de Stralende Gezondheid genoemd. Ook wordt dit gedefinieerd als ”gezondheid voorbij risico”. Dit betekend dat wanneer je een keer een dipje hebt (ik noem dat maar een tonische dip), je nog steeds in het gebied van “normale” gezondheid bent. Het risico dat je (ver) onder de benedengrens duikt is dan erg klein. Tonische middelen zijn dus in geen opzicht medische (geneeskrachtige) middelen of voor preventie, het is een methode die de gezondheid versterkt.

Door het beoefenen van Tai Chi, Chi Kung en dergelijke kan men dit “tonische” niveau van gezondheid bereiken. Het gebruik van tonische kruiden bespoedigt en versterkt dit proces.
Algemene formules om dit niveau te bereiken zijn bijvoorbeeld: Strenght Builder en Adaptogen Energizer. Ook zal je door het gebruik van Tonic Alchemy je gezondheid naar een hoger niveau brengen.