26-01-07. Minder vet in gehakt?

Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid.

Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Je bouwt je lichaam op naar een staat van innerlijke gezondheid en vele ziekteverschijnselen zullen verdwijnen. Je zult bijvoorbeeld minder last hebben van hoofdpijn, maagpijn en stress. Oude meesters noemden Tai Chi Chuan ook wel de methode voor een gezond, lang en gelukkig leven.Tai Chi Chuan is een vechtkunst van de hoogste graad, de letterlijke vertaling is “het meest verheven boksen”. Omdat je in Tai Chi Chuan met je energie werkt in plaats van spierkracht, ben je vele malen sneller en krachtiger dan iemand die louter spieren gebruikt.
Chuan heeft de betekenis “boksen”. In Tai Chi leer je jezelf verdedigen. Echter begint de interne zelfverdediging bij jezelf te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf; stress, het weer, ziekten, enz. Pas veel later kun je met Tai Chi leren jezelf tegen een ander persoon te verdedigen.

Tai Chi is meditatief, maar verre van zweverig. Het tegendeel is waar. Tai Chi is voortgekomen uit een 8000 jaar oude taoïstische leer die zich door de eeuwen heen bewezen heeft. Wil je met beide benen stevig op de grond staan, is Tai Chi de beste oefening.

Omdat je met het beoefenen van Tai Chi je eigen gezondheid naar een hoger niveau brengt, kan je zeggen dat het doen van Tai Chi een Tonische werking heeft. Je versterkt je Jing, Chi en Shen vergelijkbaar met de werking van de Tonische kruiden. Kruiden werken echter directer en Tai Chi werkt over de lange termijn. Natuurlijk is een combinatie van harte aanbevolen.
Sommige Tai Chi scholen gebruiken de Tai Chi oefeningen ook "therapeutisch". Zij gaan uit van de geneeskrachtige "chi Kung" effecten door het beoefenen van Tai Chi.Chi Kung

De Term "Chi Kung" betekent "Energie Oefening". Het is een verzamelnaam van allerlei soorten energetische oefenmethodieken uit China. er zijn staande, lopende, zittende en zelfs liggende Chi Kung's.
Er zijn Chi Kung soorten die geneeskrachtig werken. In de Chinese geneeskunde is dit type Chi Kung een specialisatie in de medische opleiding. Ander Chi Kungs zijn er om genezingsprocessen te versnellen. In Chinese sommige ziekenhuizen worden zelfs oefeningen gedaan vlak na een operatie.

Een geheel andere type Chi Kung is om het lichaam zodanig te versterken dat het "onkwetsbaar" wordt. Met andere woorden: bestand tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf, zoals weersinvloeden, stress, kwaaltjes, etc. Deze oefenmethodieken kun je ook weer Tonisch noemen.
Vele martiale kunsten kennen dit soort Chi Kung. Er zijn zelfs Chi Kungs waarbij je lichaam bestand wordt tegen bijvoorbeeld stokslagen.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de "harde" en "zachte" stijlen. Bij de "harde" ofwel externe stijlen wordt vooral de buitenkant van je lichaam letterlijk gehard tegen slagen, trappen en stoten. De "zachte" ofwel interne stijlen gaan uit van een interne kracht die van binnen uit gaat.Meer informatie

Voor meer informatie bel of email naar Job Koesoemobroto of kijk op de website van de Golden Flower Tai Chi School (www.goldenflower.nl).